Cestování je nejlepší životabudič. A co teprve Silicon Valley!

Již několik měsíců jsem cítil, že potřebuji nějaký “nakopávač”. A tak jsem společně s parťáky ze Spectu a ostatními z programu StartupYard vyrazil směr Silicon Valley. A rozhodně jsem nelitoval.

Krátké video můžete shlédnout zde.

Tak to je věc, která vás přenese vzduchem 10 500 km daleko. Z venku vypadá relativně prostorně…

…bohužel zdání klame. V té věci není místo pro nohy. Jak se v tom dá vydržet přes 11 hodin letu? Za letu se docela blbě vystupuje a tak vám nic jiného, než to vydržet, nezbývá. Dobře si to ty airolinky vymyslely!

U online check-inu je možnost zvolení preferovaného typu jídla podávané během letu. V mém případě jsem si vybral podmínku “bez rybího masa”. Bohužel jsem netušil, že potom člověk dostane “normované, alergicky nezávadné Lufthansa jídlo”. Ani po deseti minutách podrobného zkoumání jsme nepřišli na to, co přesně to jídlo tvoří. A jeho smrad jsme cítili ještě několik hodin letu. Cestou zpátky už jsem byl moudřejší a nevolil si u check-inu nic – a skvěle jsem se najedl.

Po příletu nás druhý den vytáhl jet-lag z postele kolem půl páté ráno. San Francisco se nám ale za brzké stávání parádně odměnilo v podobě úžasných výhledů. Zvlášť když si člověk uvědomí, že v Praze je půl metru sněhu a hluboko pod nulou.

Na americké snídaně si člověk rychle zvykne.

Stanford – po výborné komentované prohlídce od Petra Johanese tam chce studovat každý. Člověk si opravdu začne vážit školství v ČR, které je ve srovnáním s USA stále na dobré úrovni ale zadarmo. Přísahám, že na to VŠE budu chodit i jindy než o zkouškovém!

V jídelně mají studenti možnost usednout ke speciální obrazovce, která 24 hodin denně přenáší živý obraz do jídelny MIT – největšího rivala Stanfordu.

Postavit dálniční přivaděč pár metrů od oken kanceláří? V Americe žádný problém.

Je libo Levisky?

Symboly San Francisca v jedné fotografii – Golden Bridge, koleje ikonické lanové tramvaje  a strmá ulice. Pokud chcete  v podobné ulici zaparkovat, musíte vytočit kola proti obrubníku chodníku. Pokud na to řidič zapomene, za stěračem najde lístek s flasterem a vysokou pokutou. Prvních pár dní jsme se několikrát jako blbci vraceli k autu a vytáčela kola :)

V Palo Alto je několik opravdu nádherných čtvrtích. Na první pohled úplný ráj na zemi. Nevím jestli bych to samé říkal i po několika měsících pobytu, až tam v budoucnu budu žít, dám vědět :)

Jeden z čtyřkolových parťáků na cestách po Silicon Valley. Veřte nebo ne, pokud používá automat skoro každý řidič na silnici, plynulost dopravy je hlavně ve městech o mnoho lepší než v Evropě. Lidi, naučte se řadit!

Ukázka nosníku těsně pod Golden Gate. Ukazuje mimořádnou odolnost konstrukce proti zemětřesení. No nevím jestli to turisty plánující procházku po mostě uklidní…

Na první pohled krásný kus historie. Při pohledu z blízka zjistíte, že jde o betonové monstrum vytvořené relativně nedávno. Dávná historie se v Americe hledá těžko.

Gooooogle kolo. Chci ho!

Na návštěvu Apple kampusu jsem se hodně těšil. Přímo na místě ale moc neohromil. Všechno je takové sterilní, korporátní a nezajímavé. A šeptem se říká, že Apple i špatně platí! :) Takže rada: jděte raději pracovat k Samsungu…

Správně. Je to ten mrakodrap z GTA San Andreas…

Středozemní moře, to je hodně vody. Pacifik, to je teprve rybník!

To abyste věděli jakým směrem běžet.

… a pokud nedorazila tsunami, hraje na klavír u pláže dodnes…

…ten klavír hrál opravdu skvěle. Slaný vzduch mu zdá se vůbec nevadil, anebo ho každý den pečlivě ladí.

Tesla S je opravdu kus nádherného auta. Už aby to jezdilo v Evropě.

Jedna “pracovní”. Prezentace Spectu v RocketSpace přímo v centru San Francisca.

Loučil jsem se těžce. Trochu jsem tušil co nás po slunečných dnech v Kalifornii čeká doma…

… a nemýlil jsem se :)